(Villám)Kritika: Téli mese

Colin Farrell 100 évig is képes várni

Téli mese (amerikai romantikus fantasy, 2014)
Eredeti cím: Winter's Tale

Rendezte: Akiva Goldsman

Forgatókönyv: Akiva Goldsman

Fényképezte: Caleb Deschanel

Zene: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams

Szereplők: Colin Farrell, Jessica Brown-Findlay, Russel Crowe, Jennifer Connelly, William Hurt, Will Smith

Költségvetés: 60 millió dollár

117 perc

Goldman Oscar-díjas forgatókönyvíró gondolt egyet és ezúttal nem csak az írást, hanem a rendezést is magára vállalta, a gond az, hogy az előbbivel van a nagyobb gubanc.

Pedig a sztori akár jó is lehetne. A 100 évet felívelő szál még izgalmas is lehetne, kár, hogy nem az.
Colin Farrell által játszott figura beleszeret egy haldokló lányba, de valami iszonyat giccsek közepette. Fájdalmas szerelmi vallomásokon át vezet az út boldogságba, szomorúságba, majd gyászba. Komolyan venni egy picit, vagy az események közepébe képzelni magunkat viszont nem lehet, annyira szirupos és valótlan az egész, még egy mesebeli sztorihoz mérten is.
A legeslegnagyobb hiba az eszméletlen következetlenség, ami végig jellemzi a mozit. Nagyon sok alapvető kérdésre nem kapunk választ, egyszerűen csak ugrunk jelentről-jelenetre, időről-időre.

A színészek nagy részével viszont nincs gond. Farrell hozza a jóképű és jószívű figurát megerőltetés nélkül. Jennifer Connelly nagyon erős a féltő anya szerepében. William Hurt és Jessica Brown-Findlay viszont lefelé lógnak ki egy kicsit az előbb említettekhez képest. Will Smith cameoja pedig igazán szórakoztató, a magam részéről itt élveztem a legjobban a filmet. A legnagyobb adu ezúttal is Russel Crowe, korosztályának egyik legjobb színésze még ebbe a félelmetesen kidolgozatlan karakterbe is annyi életet tudott belevinni, ami valódi felüdülést jelent a sok butaság láttán.

A Téli mese szép és nagyszerű gondolatokat akar közvetíteni, de pár tényleg nagyon szépen fényképezett városi képen kívül szinte mindenen elbotlik, hogy elérje a célját, és ez még Hans Zimmerre is igaz, aki a képekhez mérten elég nyálas muzsikát komponált ez alá a mesefilm alá.

Értékelés: 10/4

Ajánló
Kommentek
  1. Én