Végjáték (Ender's Game)

Tiniknek szóló Csillagközi invázió

Rendezte: Gavin Hood

Forgatókönyv: Orson Scott Card, Gavin Hood

Fényképezte: Donald McAlpine

Zene: Steve Jablonsky

 

Szereplők: Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley

 

Költségvetés: 110 millió dollár

 

Amerikai
112 perc, 2013

Tiniknek szóló Csillagközi invázió
 

Osron Scott Card 1985-ben kiadott regényét sokáig Hollywood és maga az író is megfilmesíthetetlennek tartotta, egészen mostanáig. Sőt a filmforgatáson még maga az amerikai szerző is tiszteletét tette és amolyan szakértőként segítette a filmesek munkáját. A végeredményt figyelembe véve a legerősebb érzésem, hogy ebből az összetett történetből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, de azért vállalható sci/fit kapunk így is.

A sztori szerint a Föld épphogy megúszott egy bogarak általi totális inváziót, és, hogy ez később ne fordulhasson, elő a nagykutyák elrendelik, hogy ifjoncokat képezzenek ki, akik a jövőben, mint az ellenállás vezetői lehetnek. A főszereplő srác, Asa Butterfield elég semmilyen a leendő hős tábornok szerepében. A színészlegendát, Fordot pedig még kicsit unottan is jó nézni, nem is beszélve a mindig hiteles Ben Kingsleyről, akit sajnos nagyon keveset láthatunk, ami nagy kár.

A látvány teljesen rendben van. Akadnak igazán gyönyörű felvételek. A legjobban azok az akciók néznek ki, amikor a tinik súlytanul harcolnak egymással, de az űrcsatáknak sem kell szégyenkezniük.

Ami elsősorban hiányzik a moziból az a srácok és lányok gyermekkorának az elrablása, és ennek a megfelelő kritikai bemutatása. Olykor érezzük, hogy akar valami ilyesmit mondani nekünk a film, de valahogy az egész túl felszínesen lett tálalva. Fontos kérdéseket próbálnak feszegetni, de mindig megállnak az a felvetések szintjén, és mivel a Végjáték elvérzett a jegypénztáraknál, így vélhetően már nem is lesz esélye egy folytatásnak, ami mélyebbre áshatna a lélektan világába.

Értékelés: 10/6 pont


Ajánló
Kommentek
  1. Én