Kritika: Noé

Mert a víz az Úr!

Noé (amerikai fantasy dráma, 2014)
Eredeti cím: Noah

Rendezte: Darren Aronofsky

Forgatókönyv: Darren Aronofsky, Ari Handel

Fényképezte: Matthew J. Libatique

Zene: Clint Mansell

Szereplők: Russel Crowe, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Anthony Hopkins, Douglas Booth

Költségvetés: 125 millió dollár

136 perc

Fura, hogy egy olyan rendező, aki nem igazán a populáris vonalon mozog elsősorban, most egy halom pénzzel a háta mögött nem mert igazán kockáztatni, annyira!

Mert néhány bátor megoldás azért van a Noéban is, de Aronofskytól valahol azért még mélyebb dolgokat várna az ember. Ezt a bibliai történetet szinte teljesen átalakítja először egy kaland-fantasyvá, majd családi drámává, sőt a vége fele szinte már thrilleri a hangulat. Ezt mindet a jó tempóban vezényli le a direktor.

Amiben viszont többet vártam az egyértelműen a látvány. A nagyszabásúnak szánt csatajelenet ötlettelen, és önismétlő végig, és a vízözön során sem látunk igazán emlékezetes jelenetsort.
Viszont a mindennapok bemutatása, a táj, a ruhák és a díszletek mind nagyon jól festenek.

A színészi alakítások elsőosztályúak, különösen a címszereplőt alakító Russel Crowe ad bele mindent. Ahogy csatát vív az érzelmeivel és a kötelességtudatával azt öröm(sőt néha egyenesen félelmetes) nézni. Minden mozdulata, arcjátéka és cselekedete a szó szoros értelmében tökéletes. A többieket is csak dicséret illeti. Jennifer Connelly és Ray Winstone méltó párja illetve ellenfelei Crowenak, különösen a közös jeleneteik erősek. Emma Watson teljesítménye is pazar, és nagyon erős. Anthony Hopkins viszont szinte csak a neve miatt került bele a stábba vélhetően, mert eléggé kihasználatlan maradt a színészlegenda.

Végeredményben azt érzem, hogy Aronofsky nem engedte magát el teljesen magát, és talán a nagy büdzsé miatt egy picit ő is hajlott a biztonsági játékra, a rá jellemző kockáztatás helyett. A Noé mindenesetre így is egy elgondolkodtató és érdekes film, csak kevésbé maradandó élmény, mint a rendező korábbi alkotásai.

Értékelés: 10/7

Ajánló
Kommentek
  1. Én