Kritika: A bíró

Mennyire esett messze az alma a fájától?

A bíró (amerikai dráma, 2014)
Eredeti cím: The Judge

Rendezte: David Dobkin

Forgatókönyv: Nick Schenk, Bill Duduque

Fényképezte: Janusz Kaminski

Zene: Thomas Newman

Szereplők: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Billy Bob Thornton, Jeremy Strong

Költségvetés: 50 millió dollár

|140 perc|

Örömjáték ez két remek színész számára, aminek így a történetet is teljesen alárendelik, részben érthető módon.

A bíró próbál a kontrasztok filmje lenni, ahol a legnagyobb hiba (most ezzel kezdeném), hogy a két főszereplő mellett a "háttér" totál sztereotípiákra épül.
A menő ügyvéd hazatér a nagyvárosból a kicsibe, ahol felnőtt az édesanyja temetése miatt, aztán egyéb ok miatt hosszabb időre ott kell maradni a kis vidéki porfészekben. Persze a kisváros mindenben legyőzi a gonosz és csak felhőkarcolókból álló nagyvárost. A nagyvárosban megcsalják az embert, a kollégák nem barátok, bezzeg a kisvárosban mindenki mosolyog, a családok nevetgélve szaladgálnak a szép tájak között és mindenki jóban van mindenkivel. Ezt a sablont folyamatosan próbálják lenyomni a torkunkon.

És igazából nagyjából ennyi a film negatívumainak a sora, mert, mint családon belüli dráma viszont tökéletesen működik. A két Robert játéka elképesztően erős és hatásos. Duvall elemi erővel uralja a vásznat minden kockán, amin jelen van, de Downey Jr. még az ilyen magasságokat is eléri, hogy méltó legyen legendás partneréhez.

A család többi tagja is roppant meggyőző, és engedik, hogy kibontakozzon a 2 főhős kapcsolata, mind konfliktus, mint szeretet szempontjából. A női fronton Vera Farmigát mindig öröm látni, rutinból hozzá a vidéki vagány egyedülálló anya figuráját. A tárgyalóteremben pedig Billy Bob Thornton jelenléte hozza azt a kis pluszt, ami még jobbá teszi az élményt.
Ez igaz a zenére is, Thomas Newman zenéje nagyon fontos eleme a folyamatos hangulatváltások bemutatásának.

Érzelmes, ám mégis szikár darab A bíró, ahol tényleg mindent a színészek közötti feszültségekre és azok kibontására, alakulására, fejlődésére tette fel. De, akinek ilyen színvonalú nevek, mint Robert Duvall, Robert Downey Jr., vagy éppen Vera Farmiga és Vincent D'Onofrio állnak a rendelkezésére, az nem is tehet igazán mást, csak hagyja őket csillogni, ők pedig ezt meg is hálálják szépen. Mi pedig örülünk neki, hogy láthatjuk ezt a fényességet.

Értékelés: 10/8