Top10

Christian Bale

Christan Bale, akit Hollywoodban nemes egyszerűséggel csak ”Kaméleonnak” becéznek. Ebben a hónapban róla állítottam össze egy 10-es Toplistát, ami a legjobb filmjeiből(eddigiek közül persze) és alakításaiból áll. (Természetesen szubjektív látásmódom alapján.)

10. Börtönvonat Yumába (3:10 to Yuma)

Rendezte: James Mangold
Műfaj és megjelenés: Western, 2007

A filmről és a szerepéről – Dan Evans, egy veterán katona, aki a családját alig tudja eltartani, ezért elvállalja, hogy Ben Wade-et (Russel Crowe), a legendás banditát leszállítja a Yumába tartó vonatra. Az úton a 2 főhős kapcsolata a film legfőbb mozgatórugója.

A film előzetese:

IMBD: 7,8 pont Rottentomatoes: 86%

 

9. Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium)

Rendezte: Kurt Wimmer
Műfaj és megjelenés: Sci/fi – akció, 2002

A filmről és a szerepéről – A történt a III. Világháború után játszódik és bár a film sok korábbi klasszikusból nyúl, elsősorban az 1984-ből és a Mátrixból, de ezt jó arányérzékkel teszi. John Preston egy Clerick, azaz a legképzettebb katonái az Atyának, aki a rendszer mindenható ura és semmilyen érzelmet nem tűr meg a vezetése alatt. Bale folyamatosan lép át a totális érzelem nélküli világból az érzelmekkel telibe.

A film előzetese:

IMBD: 7,6 pont Rottentomatoes: 82%

 

8. A Nap birodalma (Empire of the Sun)

Rendezte: Steven Spielberg
Műfaj és megjelenés: Háborús dráma, 1987

A filmről és a szerepéről – Jim Graham, egy kisfiú, aki a II. Világháború idején egyedül marad Shanghaj megszállása után egy fogolytáborban. Bale 13 évesen már megmutatta micsoda tehetség lakozik benne. Alakítása felnőtt színészeket megszégyenítő az erős egyéniségű és sokszor a fantáziájába menekülő fiatal srác szerepében. (Érdekesség, hogy a szerepre 4000 gyermekszínész közül választották ki a szerepre.)

A film előzetese:

IMBD: 7,8 pont Rottentomatoes: 90%

 

7. Nehéz idők (Harsh Times)

Rendezte: David Ayer
Műfaj és megjelenés: Krimi-dráma, 2005

A filmről és a szerepéről – Jim Davis öbölháborús veteránt kísérti a múltja. Próbálja valóra váltani az Amerikai álmot, és beilleszkedni a társadalomba, de sehogy sem sikerül neki a dolog. A legjobb barátja és bajtársa Mike (Freddy Rodriguez) támogatja őt és próbálja megmenteni a teljes összeomlástól. Christian a szemünk láttára esik depresszióba. Gyötrelmeit és az őt ért traumákat tökéletesen adja vissza zseniális alakításával. Sajnos valahogy a mozi nem találta meg a nézőket, így csak utólag vették észre erényeit.

A film előzetese:

IMBD: 7,0 pont Rottentomatoes: 56%

 

6. Hajnali mentőakció (Rescue Dawn)

Rendezte: Werner Herzog
Műfaj és megjelenés: Háborús dráma, 2006

A filmről és a szerepéről – A Kaméleon itt egy olyan valós személy bőrébe bújik bele, aki Németországban született, de az USA-ban vált pilótává. A vietnami háború során lelövik a repülőjét és hadifogságba kerül. Dieter Dengler azonban soha nem adja fel és összetartó barátjával (Steve Zahn) megkísérlik a szökést. A szerep kedvéért 20 kilót adott le a walesi.

A film előzetese:

IMBD: 7,4 pont Rottentomatoes: 74%

 

5. A tökéletes trükk (The Pestige)

Rendezte: Christopher Nolan
Műfaj és megjelenés: Thriller/dráma, 2006

A filmről és a szerepéről – Bale az első és második Batman rész között ismét kedvenc rendezőjével dolgozhatott, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. Egy tökéletes megkomponált és a végletekig izgalmas párbajt mutat be 2 bűvész között, akik bármire képesek, hogy a közönséget elvarázsolják, olykor még a saját boldogságukat is félresöprik ennek érdekében. Alakítása bámulatos és sok nüanszból felépített, akárcsak a másik főszereplőnek (Hugh Jackman).

A film előzetese:


IMBD: 8,5 pont Rottentomatoes: 92%

 

4. A harcos (The Fighter)

Rendezte: David O. Russell
Műfaj és megjelenés: Dráma(életrajzi), 2010

A filmről és a szerepéről – A főszereplő ezúttal nem ő, hanem Mark Wahlberg volt, ám az igazi show-t most is Christian Bale varázsolta elénk. A boxoló testvérek útja tele volt nehézségekkel. Alkohol és drog problémák az egyik oldalon, szerelmi évődések a másikon. A szerepést sokadszorra is drasztikusan lefogyó actor jutalma (végre) nem maradt el, és az első Oscar-jelölését egyből díjra váltotta a heroin függő edző szerepében.

A film előzetese:

IMBD: 7,9 pont Rottentomatoes: 89%

 

3. Batman trilógia (Batman Begins, Batman: The Dark Knight, The Dark Knight Rises)

Rendezte: Christopher Nolan
Műfaj és megjelenés: Képregény (dráma/ackió), 2005, 2008, 2012

A filmről és a szerepéről – A mozik amelyek világsztárrá avanzsálták és a legnagyobb pénzügyi sikereket hozták a színész számára. Az elismerések özöne egyaránt zúdult rá a közönség és a kritikusok felől is, ugyanis az első film után a folytatás minden idők egyik legjobbjaként vonult be a filmtörténelembe a maga műfajában. A 3. rész után, bár gigászi gázsival csábították a folytatásra, ő nem volt hajlandó aláírni, tudván, hogy Nolan már nem készít több Denevérember filmet.

A film előzetese (The Dark Knight):

IMBD: 8,3 pont , 9,0 pont , 8,6 pont (időrendi sorrendben a trilógia részei) Rottentomatoes: 94% , 94% , 90% (időrendi sorrendben a trilógia részei)

 

2. A gépész (El maquinista)

Rendezte: Brad Anderson
Műfaj és megjelenés: Pszicho thriller

A filmről és a szerepéről – Egy mindössze 5 millió dolláros költségvetésből összehozott, nagyrészt spanyol stábbal dolgozó filmbe aláírni nemes dolog volt tőle, de ami ennél is elképesztőbb, hogy a kihívást a szerepre annyira komolyan vette, hogy a karaktere megformálása érdekében 30 kilót adott le és fogyott így 55 kilósra. Egy nyilatkozatában elárulta, hogy Brad, a rendező csak annyit kért tőle, hogy dobjon le pár kilót, ám ő úgy érezte, hogy a szerepe így válik teljesen hihetővé, ennek érdekében hónapokig csak kávén és almán élt. (Mellesleg rá 3 hétre már a Batman filmen dolgozott és kellett 45 kilót magára szednie pár hónap alatt.) Az egyedi alkotás pénzügyileg nem hozott ugyan sokat a konyhára (lévén, hogy eléggé rétegfilm), de szakmailag hatalmas elismerést hozott a színészóriás számára. Alakítása persze nem merült ki annyiban, hogy csont soványra sanyargatta magát, Trevor szerepében egy álmatlanságban szenvedő gyári munkást formált meg, aki úgy vélte, hogy összeesküvés zajlik körülötte mindenhol és ezért lassan saját magát kergette őrületbe. A történet elképesztően nyomasztó, a végkifejlet pedig katartikus.

A film előzetese:


IMBD: 7,8 pont Rottentomatoes: 83%

 

1. Amerikai pszicho (American Psycho)

Rendezte: Mary Harron
Műfaj és megjelenés: Pszicho thriller

A filmről és a szerepéről – Breat Easton Ellis könyvét sokáig megfilmesíthetetlennek gondolták, ezért egyik stúdiótól a másikig vándorolt, míg végül a Lions Gatehez nem került, akik húztak egy merészet és egy női rendező/forgatókönyvíróra bízták a kultikus irományát. Az adaptáció azóta is megosztja mind az egyszeri nézőket, mind a kritikusokat, ám 1 dologban mindenki egyetért, méghozzá, hogy Christian Bale olyan átütően hozza Bateman (nem összekeverendő a Batmannel :D ) figuráját, hogy arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A színész teljesen egyé vált a roppant összetett karakterrel, és ezernyi nüanszból építette azt fel. Hol irigylésre méltó, hol undorító, hol pszichopata, hol gusztustalan, hol arrogáns, hol összetört, de mindenhol zseniális és hibátlan.

A film előzetese:

IMDB: 7,6 pont Rottentomatoes: 85%