Kritika: Halálos iramban 7

Vin Dieselék átmennek szuperhősbe!

Halálos iramban 7 (amerikai akciófilm, 2015)
Eredeti: Furious 7

Rendezte: James Wan

Forgatókönyv: Chris Morgan

Fényképezte: Stephen F. Windon, Marc Spicer

Zene: Brian Tyler

Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jason Statham, Dwayne "The Rock" Johnson, Tyrese Gibson, Tony Jaa, Kurt Russel

Költségvetés: 200 millió dollár

|135 perc|

A Universal nagyot húzott azzal, hogy a gyalázatos 3. rész után visszahívta korábbi színészeket, és adott még egy esélyt a franchisenak, vélhetően azóta piros betűs ünnepként kezelik azt a napot. Azóta a széria brutálisan megerősödött, amire valószínűleg még ők sem számítottak. Az 5. és 6. rész követte a "még több akció, még több látvány" folytatások elvét, amit most a 7. rész totálisan a csúcsra járatott.

Bizony Dominic Toretto és csapata olyan szinten lett legyőzhetetlen, hogy egy esetleges 'Bosszúállók vs. Halálos iram team' közül már közel sem fogadnék nagy tétben Vasemberékre. Rock vs Hulk, Vin Diesel vs Vasember, Paul Walker (ha még élne) vs Amerikai kapitány, Michelle Rodriguez vs Fekete Özvegy stb...talán sosem érnének véget a küzdelmek.
Ezzel csak arra akartam utalni, hogy itt már bizony izgulni gyakorlatilag egy szereplőért sem lehet, mert nyugodtan lezuhannak egy hegyoldalból, egyik felhőkarcolóból a másikba(és harmadikba) ugrálgatnak, épületek zuhannak(és robbannak) rájuk, de a haja száluk sem görbül meg tőle (Diesel esetében pláne!), sőt a következő pillanatban már turbó üzemmódban verekednek, vagy éppen lövöldöznek tovább.

Értem én, hogy ez egy agyatlan akciófilm, amivel nincs is baj, de, amikor már ennyire átesnek a ló túlsó oldalára, akkor sokszor eléggé nevetségessé válik a dolog(kocsikkal frontálisan egymásba menni izomból...vicc). A látványra viszont nem lehet panasz. Az akciók pörgősek, kreatívak és gyakorlatilag a film 80%-át ezek teszik ki. Különösen a verekedések néznek ki pazarul. Ebben nagy szerepe van a film fő gonoszának, akit nem más, mint Jason Statham (aki gyakorlatilag szintén szuperhős, mert képes a világ bármely pontjáról bármikor bárhova teleportálni) formál meg. Amikor Rockkal vagy Diesellel mérkőznek meg, azok a film legerősebb és leghangulatosabb részei. Itt említeném meg Tony Jaa és Paul Walker összecsapásai legalább ilyen ütősre sikerültek.

A csapat tagjai közül próbálnak mindenkinek adni egy szeletet a tortából, de sokszor ez felesleges időhúzásnak tűnik, és el is nyújtja a filmet. Az akciók és a film időtartama is, ha mondjuk 20%-kal kevesebb lenne, még élvezhetőbb lenne, az amúgy egyáltalán nem unalmas sürgés forgás.
Új szereplőként megkapjuk még Kurt Russelt is, akinek személy szerint nagyon örültem. Jó volt az öreg rókát újra akcióforgatagban látni.

Azt már a sorozat követői biztosan sejtik, hogy Diesel továbbra is folytatja a 'mozifilmek Paulo Coelho-díjának' a gyűjtögetését, és 2 akció között, mindig mond valami elképesztően mély bölcsességet. Paul Walkertől viszont kifejezetten szépen búcsúztak el. Érzelmesen, de egyáltalán nem nyálasan, hanem stílusosan.

Értékelés: 10/6.5