Retro: Alien - A nyolcadik utas: a Halál

Az űrben senki sem hallja a sikolyodat

Sok minden kellett ahhoz, hogy ez az 1979 -es film megkerülhetetlen eleme legyen az egyetemes filmművészetnek. Ridley Scott zsánerfilmje alapjaiban reformálta meg a sci-fi műfaját és vált hivatkozási alappá. Alapmozija a horror műfajjal vegyítette az űr hidegét lélegzetelállító módon. H.R. Giger, a svájci szürrealista művész pedig megalkotta minden idők talán legfélelmetesebb szörnyét, akinek a kinézete semmihez sem fogható és ijesztő. (Oscar-díj volt a jutalma érte.)

A történet 2122 - ben a távoli űrben játszódik, ahol egy ipari szállítóhajó, a Nostromo 7 tagú legénységével (és egy macskával) épp a Föld felé tart rakományával, amikor az Anya nevű szuper számítógépük idő előtt felkelti őket a hibernációból, hogy elvezesse őket az LV-426-ra, ahol érdekes jeleket fognak, amiket meg kell vizsgálniuk mielőtt hazatérhetnének. A planétán találnak egy (vélhetően régóta lezuhant) űrhajót, és benne az úgynevezett 'Space Jockey', azaz 'ŰrZsokét', semmit nem tudni a múltjáról, honnan jött és, hogy mi történt vele (-De én tudom, én tudom tanárbácsi!!! - Fogd be a pofádat Prometheus, vagy kizavarlak a teremből!), viszont, hogy nem önszántából rohad ott a teste az biztos. Később a Nostromo legénységére is feljut az a lény, aki miatt ők is az idegen faj sorsára juthatnak nagyon könnyedén.

A szereplők játéka természetes, letisztult és élethű. Tom Skerritt, Dallas parancsnok szerepében igazi vezérként nagyon hiteles, Ian Holm, mint Ash egészségügyi tiszt minimalista játéka, és olykor az "elgondolkodásai" kitűnőek. A legnagyobb dobás pedig természetesen az, hogy Scotték meghúzták a váratlant és egy nőt tettek meg főszereplővé, amit még kitűnően tudtak palástolni is a film első felében. Sigourney Weawer világhírű lett, karaktere Ripley hadnagy, pedig beírta magát a legnagyobb filmes hősök elit társaságába, tette mindezt szupererő, vagy egyéb képesség nélkül, mindössze logikája és legfőképpen életben maradási ösztöne segítette, hogy fel tudja venni a harcot a xenomorpf ellen.

A szereplők viszonyát folyamatosan befolyásolja a mindent látó és irányító giga-vállalat a Weland-Yutani, ami a későbbi részékben egyre fontosabb szerepet tölt be. (A nyolcadik utas a Halál-ban legtöbbször Brett és Parker értekeznek róluk bővebben és abszolúte negatív felhanggal.) Ridley Scott mindig is úgy vélte, hogy a jövőben az ehhez hasonló mamutcégek fogják irányítani az emberek életét (ez később visszaköszön a másik kultikus science fiction alkotásában is).

A szörnyet folyamatosan vezetik fel, hiszen Dan O'Bannon íróval nagyon helyesen alkalmazták azt az elvet, hogy az ismeretlentől fél legjobban az ember, majd a xenomorpf megjelenése is változik, ahogy kifejlődik megszületése után. Brutális, vérszomjas, alkalmazkodó, kegyelmet nem ismerő, intelligens, magyarán szólva tökéletes gyilkológép. Harca az erre felkészületlen (hogyan is lehetne felkészülni egy soha nem látott borzalomra?) legénységgel nyomasztó, félelmetes és olykor reménytelen az emberek szempontjából. Ezt elősegíti Jerry Goldsmith egyedi zenéje, mely hagyja, hogy átjárjon minket a borzongás mielőtt megpróbálna megijeszteni bennünket az űr félelmetes fenevadjával.

Az Alien tehát alapfilm, melyben Ridley Scott zseniálisan megálmodott látomásában tökéletesen keresztezte a sci-fi és a horror műfaj elemeit, ridegebben és komorabban, mint bárki más a Világon.

Tudtad-e, hogy az első xenomorph egy péniszre hasonlított?

7 dolog, amit talán sosem tudtál az Alienről, de most megtudhatod!

35 évvel ezelőtt született meg a filmtörténelem egyik legfontosabb ékköve, ami egyesítette a sci-fi és a horror műfaj elemeit, valamint először adott női akcióhőst a Világnak. Természetesen Ridley Scott 1979 nyarán bemutatott Alien mozijáról van szó. A neves jubileumhoz érve összegyűjtöttem nektek pár érdekességet a filmmel kapcsolatban, amikről talán nem is hallottatok még.

Íme a 7 "Haláli" érdekesség:

1. H.R. Giger, a legendás svájci művész álmodta meg az idegen lényt Scott számára, ami elsőre túl bizarra sikeredett, ugyanis a mester egy férfi nemi szervét vette alapul és nagyon hasonlóra alakította ki a szörny kinézetét, végül sikerült őt egy szolidabb útra terelni. Viszont azt az ötletét megtartották, hogy a kultikus lénynek ne legyenek szemei, mert így sokkal félelmetesebb lesz a nézők számára...mit ne mondjak, igazuk lett.

2. Ridley Scott a Nostromo nevet, a filmbéli űrhajónak egy azonos című regényből kölcsönözte, ami Joseph Conrad műve. Hasonlóság a film alapfelállásával is van az irománnyal, ugyanis ott egy szigeten rekedt kis társaság áll a középpontban, ami az Alien esetében ugyebár maga az űrhajó.

3. Sigourney Weavert választották ki utoljára a szereplők közül, aki akkor még szinte teljesen ismeretlen színésznő volt. Állítólag a castingon is ő volt a legutolsó, akit meghallgattak Ripley hadnagy szerepére.

4. Jonesy-t a macskát 4 különböző cica alakította. Külön érdekesség, hogy egy német juhászkutyát is bevetettek annak érdekében, hogy a macskák a lehető legélethűbben ijedjenek meg a felvételek során. Szegények :))

5. Először nem szerepelt android a történetben és Ian Holm tényleg egy valós orvosi tisztet alakított volna, ahogy a legénység tagjai is gondolták, ám a film egyik producere, Walter Hill vette fel az ötletet, hogy legyen valamiféle robot, aki figyelemmel kísér mindent és ellenőrzés alatt tart mindent a Wayland-Yutani vállalat számára.

6. A filmkedvelők körében talán a legismertebb érdekesség az Alien filmmel kapcsolatban a híres "születés" jelenet, vagyis annak a megalkotásának a körülményei. Történt ugyanis, hogy Ridley Scotték úgy gondolták, hogy John Hurtön kívül egyik színészt sem avatják be mi is fog pontosan történni, akkor, amikor Kane karakterének mellkasából egyszer csak "kirobban" a kis szörny. Csak vázlatosan osztották ki a feladatokat a szereplők között. A terv tökéletesen bevált, ugyanis annyira megijedtek a szereplők, a sok fröccsenő vértől és a hirtelen megelevenedett gusztustalan rémségtől, hogy semmi szükség nem volt arra, hogy színleljenek, mivel egy páran így is majdnem maguk alá csináltak a kultikus jelenet felvétele alatt.

7. A xenomorph jelmez belsejében egy 22 éves és közel 220 centiméteres nigériai diák tartózkodott. Nem volt könnyű dolga, mert leülni egyáltalán nem lehetett a maskarában, mindössze időnként egy speciális tartókötél segítségével emelték fel, hogy pihentethesse a lábait.