Top10: Robin Williams 10 legjobb filmje

10+1 film, amit az elhunyt Oscar-díjas színésztől látni kell!

A tragikusan elhunyt színész karrierje nagyon szép és gazdag jobbnál jobb filmekben, így nehéz dolgom volt egy Toplistát összeállítani belőle. Sok számomra kedves filmje sem tudott felférni a Top10-be, helyszűke híján. De íme a

10+1 film, amit Ronin Williamstől mindenkinek látnia kell!

10. Jack (1996)

Egy olyan gyermeket alakít, aki egy betegség folytán négyszer olyan gyorsan öregszik, így felnőtt testbe zárva próbálja meg élvezni a gyerekkort és barátokat szerezni.

9. A halászkirály legendája (1991)

Nagyszerű párost alkot Jeff Bridgesszel ebben a melankolikus drámában. Williams egy hajléktalant alakít, aki a felesége meggyilkolása előtt történelem professzor volt. A 2 kiégett főszereplő egymásra találása mai napig Terry Gilliam olykor szürreális világában majdnem Oscar-díjat eredményezett a színésznek. Nem érdemtelenül.

8. A világ legjobb apukája (2009)

Bár szélesebb réteghez nem jutott el a film, ez egyáltalán nem a minőség hibája, az ugyanis kifogástalan. Igazi családi tragédia és annak torz feldolgozása. Elemi erővel támad a gyászoló apa szerepében.

7. A kétszáz éves ember (1999)

Asimov egyik írását Chris Colombus kiváló családi/sci-fiként álmodta meg, ami nem volt könnyű feladat. Szerencséjére a robotból emberré váló főszerepében zseniális társa talált Robin Williamsben, akinek minden rezdülését öröm nézni, akkor is, ha épp semmilyen nem rezdül.

6. Holtköltők társasága (1989)

Peter Weir filmje az 50'-es évekbe kalauzol el bennünket, ahogy egy hagyományőrző gimnáziumba új tanár érkezik, aki forradalmi módszerekkel tanítja és neveli a gyerekeket. Öröm nézni, ahogy minket is tanít Williams Tanár úr.

5. Vágott verzió (2004)

A jövőbe visz minket ez a sci-fi, ahol nem lézersugarakon, idegen lényeken, vagy mindenféle high-tech városábrázoláson van a hangsúly, hanem igazi társadalom kritikám. A főszereplő egy úgynevezett vágó, aki az emberek halála után a beléjük épített implantátumok segítségével a temetésre összevágja az elhunyt életének fontosabb momentumait, amit levetítenek a gyászoló család előtt.
Egy ilyen szakmával pedig együtt jár a veszélyes ellenségek felbukkanása is.

4. Jó reggelt, Vietnám! (1987)

Ki ne ismerné a híressé vált rádióbemondást? Robin Williams első Oscar-jelölése abszolút megérdemelt. Saigon háborús világába is képes volt nevetést hozni, ahogy a mi arcunkra is.

3. Ébredések (1990)

Csodálatos film, megtörtént események alapján. Robin Williams Robert DeNiro orvosát alakítja. A párosuk a szó szoros értelmében zseniális. Ahogy próbálja a normális életbe visszaterelni DeNirot az több, mint lenyűgöző.

2. Good Will Hunting (1997)

Lehetne akár első is. Oscar-díjat kapott érte. Tökéletes alakítás és kiválóan elmesélt történetben. Öröm nézni Matt Damonnal a közös jeleneteiket és gondolkodni a szavaikon. Örök klasszikus, ami sosem kopik.

1. Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van (1993)

És, hogy miért nem a Good Will Hunting csücsül itt, arról ez a mozi tehet, amit imádok. Ő és Chris Colombus a családi vígjátékok valaha volt egyik legjobb darabját készítették el.
Megunhatatlan poénok, és igazi szívhez szóló jelenetek jellemzik eme mesterművet. Robin Williams eszméletlen erős az idős házvezetőnő szerepében, nem különben az apáéban és a szinkronszínészében sem. Az már csak had a tortán, hogy Sally Field és Pierce Brosnan is szerepel ebben a szeretetre méltó és páratlan vígjátékban.

 

+1 Aladdin (1992)

Zseniális Dzsinni szinkronhangjaként, amiért a Golden Globe-on különleges díjban is részesült. Íme egy frankó dal tőle a meséből:

További filmjei, amiket érdemes megtekinteni: Álmatlanság, Jumanji, Popeye, Hook, Áldatlan állapotban, Sötétkamra, Éjszaka a múzeumban