Hírek: Pitt, Bale és Gosling együtt egy filmben? Lehetséges!

Hölgyeim figyelem: Napjaink legsármosabb színészei közül 3 is egy közös alkotásban szerepelhet!

Brad Pitt, mint producer is részt vesz majd a produkcióban, aminek a címe The Big Short, ami egy könyvadaptáció lesz. Itthon a a könyv A nagy dobás - A Wall Street tartja a tétet címen jelelt meg.
A filmet afféle Wall Street farkasai és Tőzsdecápát elegyének lehet tekinteni. A sztárparádé mindenesetre már most garantált, ugyanis a 3 világhírű színész mellé még jó pár csatlakozhat a későbbiekben. Egyre többen emlegetik többek között Will Farrell és Steve Carell neveit is a filmmel kapcsolatban.

Összeállítások: Az év 15 legjobban várt filmje

Avagy, ezeket mindenkinek látnia kell 2015-ben!

Úgy tűnik az előző 2 "viszonylag" gyengébb mozis év után most bitang erős 12 hónap áll előttünk.
Igyekeztem olyan toplistát kialakítani, ahol egyaránt megtalálhatóak a vérbeli közönségfilmek, nagy költségvetésű blockbusterek és igazi ínyenceknek való művészibb alkotások is.

Lássuk tehát mik azok az alkotások, amik mellett nem mehetünk majd el szó nélkül. (A blockbustereket kékkel, az ínyenceknek szóló filmeket pirossal jelöltem. Van ami mindkettőbe, vagy egyikbe sem tartozik 100%-osan bele, az maradt fekete betűvel.)

2015 legjobban várt filmjei - TOP 15 -

15. Legend
Megjelenés: November (várhatóan)

Rendező: Brian Helgeland
Szereplők: Tom Hardy, Christopher Eccleston, Emily Browning
Műfaj: Thriller

A történet a 60-as évek alvilágába visz el minket, ahol egy ikerpár tör hatalomra.

14. Halálos iramban 7 (Furius 7)
Megjelenés: Április 2.

Rendező: James Wan
Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Jason Statham, Dwayne "The Rock" Johnson, Michelle Rodriguez, Kurt Russel
Műfaj: Akció

Dominic Toretto és csapata ezúttal egy valódi akciófilm legendával néz farkasszemet, Jason Statham személyében. (Paul Walkert utoljára láthatjuk a vásznon.)

13. The Sea of Trees
Megjelenés: Az év utolsó negyedében várható

Rendező: Gus van Sant
Szereplők: Matthew McConaughey, Naomi Watts, Ken Watanabe
Műfaj: Dráma

Egy amerikai és japán férfi összebarátkozik egy erdőben. A rendező korábbi munkáit ismerve ez a film is sok rangos díjra lehet majd esélyes.

12. Mission Impossible 5
Megjelenés: December 24. (vagy December 31.)

Rendező: Christopher McQuarirre
Szereplők: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Ving Rhames
Műfaj: Akció

Kevés franchise büszkélkedhet azzal, hogy hiába váltanak részről részre új rendezőt semmit nem csökken a színvonal. Ismét új alkotó ül majd a direktori székben, aki újra együtt dolgozhat Tom Cruise-al a Jack Reacher után.

11. On the Milky Road
Megjelenés: Az év közepe fele várható

Rendező: Emir Kusturica
Szereplők: Monica Bellucci, Emir Kusturica
Műfaj: Dráma

2007 óta nem jelentkezett saját rendezésű filmmel a legendás szerb rendező, így, ha ő újra kamera mögé (és elé) áll az mindig kiérdemli az ember figyelmét, különösen, ha a csodás Monica Bellucci szerepel az oldalán.

10. Terminator: Genisys
Megjelenés: Július 2.

Rendező: Alan Taylor
Szereplők: Jai Courtney, Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Byung-hun Lee
Műfaj: Sci-fi, Akció

Az ex-kormányzó ismét belebújik leghíresebb karakterének bőrébe, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni, igaz?

9. Kötéltánc (The Walk)
Megjelenés: Október

Rendező: Robert Zemeckis
Szereplők: Joseph Gordon-Levitt
Műfaj: Dráma (életrajzi)

Zemeckis az 1974-ben valóban megtörtént eseményt dolgozza fel, ahol egy francia artista átsétált egy kötélen a WTC ikertornyai között. Az már most biztos, hogy a térhatás kihasználása itt lesz a lélegzetelállítóbb idén. Csak vigyázz el ne szédülj a végére!

8. Spectre
Megjelenés: November 5.

Rendező: Sam Mendes
Szereplők: Daniel Craig, Monica Bellucci, Christoph Walz, Ralph Fiennes, Naomie Harris
Műfaj: Kémfilm, Akció

Minden idők egyik legjobb Bond mozija volt a Skyfall, ami után a legnagyobb fegyvertény az, hogy sikerült végül meggyőzni Sam Mendest, hogy maradjon a rendezői székben és készítsen egy hasonlóan színvonalas James Bond mozit. Walz személyében ismét egy Oscar-díjas rosszfiút kapunk.

7. La giovinezza (The Eaerly Years)
Megjelenés: Nyár

Rendező: Paolo Sorrentino
Szereplők: Rachel Weisz, Harvey Keitel, Michael Caine, Jane Fonda, Paul Dano
Műfaj: Dráma

2 öreg cimbora nyaral egy elegáns szállodában az Alpok lábánál. Egyikük nyugdíjas zeneszerző, másikuk filmrendező, aki az utolsó filmjét szeretné még leforgatni.

Sorrentino az olasz rendező 2014-ben már felért a csúcsra előző filmjével, a(z) A nagy szépséggel, mellyel minden érdemleges díjat besöpört (köztük a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját is), most egy sokkal nemzetközibb szereplőgárdával próbál ismét valami különlegeset alkotni.

6. Jurassic World
Megjelenés: Június 11.

Rendező: Colin Trevorrow
Szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Vincent D'Onofrio, Judy Greer
Műfaj: Kaland

A kihalt őslények visszatérnek. Chris Prett egyre feljebb csúszik az A listás sztárok irányába, amiben ez a film is nagy segítségére lehet. A nyár egyik kihagyhatatlan kalandjának ígérkezik a dínók újabb bevadulása.

5. Knight of Cups
Megjelenés: Április-Május (várhatóan)

Rendező: Terrence Malick
Szereplők: Christian Bale, Cate Clanthett, Natalie Portman, Imogen Poots, Antonio Banderas
Műfaj: Romantikus, Dráma

Ha Terrence Malick filmet készít az már önmagában az év egyik legfontosabb filmes eseménye. Bármelyik sztár sorban áll, hogy a kamerája előtt játszhasson. Ezúttal is igazi világsztárok fogják tolmácsolni a mester legújabb látomását az életről.

4. A marsi (The Martian)
Megjelenés: November 26.

Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Sean Bean, Jeff Daniels, Michael Pena, Chiwetel Ejiofor
Műfaj: Sci-fi 

Ridley Scott a Prometheus után ismét az űrbe kalauzol el minket. Egy népszerű könyvadaptációra vállalkozott ezúttal, amiben Matt Damon főszereplésével feltárja előttünk a Mars világát. A többi neves színész csak hab a tortán.

Mi ez, ha nem kánaán minden sci-fi rajongó számára?!

3. Bosszúállók: Ultron kora (The Avengers: Age of Ultron)
Megjelenés: Május 7.

Rendező: Josh Whedon
Szereplők: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Tom Hiddleston, Aaron Taylor-Johnson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Samuel L. Jackson
Műfaj: Akció

Fel van adva a lecke a Marvel képregényhőseinek, ha túl akarják szárnyalni az első rész kritikai, közönségi és óriási pénzügyi (minden idők 3. legjövedelmezőbb mozifilmje) sikerét.
Whedon hozzáállását ismerve és az azóta még népszerűbb, világsztárok által megformált karaktereket, bőven megvan rá az esély, hogy újabb zseniális képregényfilmmel gyarapodjon a franchise.

2. Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road)
Megjelenés: Május 15.

Rendező: George Miller
Szereplők: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Rosie Huntington-Whiteley, Zoé Kravitz
Műfaj: Posztapokaliptikus sci-fi, Akció

George Miller 30 év után úgy döntett leporolja (vagy még porosabbá teszi?) "örült" Max világát. Mindenesetre az előzetes a tavalyi év legjobbja címet is kiérdemelte. Mel Gibson helyett ezúttal jelen korunk egyik legkeresettebb brit színésze, Tom Hardy vállalta el a főszerepet.
Ausztráliában most sincs könyörület, bocsánat, törvény, csak Harag és Vér. Már előre dörzsölöm a tenyerem.

1. Star Wars: Az ébredő erő (Star Wars: The Force Awakens)
Megjelenés: December 17.

Rendező: J.J. Abrams
Szereplők: Harrison Ford, Adam Driver, Mark Hamill, Carrie Fisher, Andy Serkis, Oscar Isaac, Max von Sydow, Daisy Ridley, Maisie Richardson-Sellers
Műfaj: Sci-fi, Kaland

10 év után újra Star Wars a mozikban. Ez a tény már önmagában képes szinte minden más filmet elhomályosítani jó időre. Mivel csak év végen jelenik meg, így egész évben le lesznek kötve az újságírók és az éhes közönség is a filmmel kapcsolatban.
George Lucas átadta a stafétát, amit az előző 2 Star Trek-et is jegyző Abrams vett át, így bizakodhatunk, mert nem is kerülhetett volna megfelelőbb kezekbe a Jedik új kalandja.
Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor megemlíteném, amit bizonyára már a legtöbben tudtok, hogy visszatérnek a régi nagy legendák is, többet között ugye Han Solo szerepében újra láthatjuk Fordot.

2015 legjobban várt filmje, tehát egyértelműen a Millenium Falcon legújabb bevetése a Messzi-messzi galaxisban, ahol a Csillagok ismét háborúznak.

Ti melyik filmet vártok a legjobban az idei felhozatalból?? :))

Kritika: Exodus: Istenek és királyok

A Vörös-tenger Ridley Scottnál bizony nem fog ketté válni

Exodus: Istenek és királyok (angol-amerikai kalandfilm, 2014)
Eredeti cím: Exodus: Gods and Kings

Rendezte: Ridley Scott

Forgatókönyv: Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine, Steven Zaillian

Fényképezte: Dariusz Wolski

Zene: Alberto Iglesias

Szereplők: Christian Bale, Joel Edgerton, John Torturro, Sigourney Weaver, Ben Kingsley, Arron Paul

Költségvetés: 140 millió dollár

|150 perc|

Bátor az a filmkészítő, aki olyan témát mert bemutatni a nézőknek, amit minimum nagy vonalakban szinte mindenki ismer. Akik élvezték James Cameron Titanic moziját, vélhetően azokat sem az sokkolta, hogy bizony az óriás hajó nem fog eljutni New Yorkba, de lehetne még jó pár példát sorolni.
Szóval nem kis dolog valamit olyan köntösbe bújtatni, hogy az a történet ismerete miatt mégis lekösse az emberek figyelmét.
Még egy ok amiért tisztelem Ridley Scott rendezőzsenit, hogy ezúttal ő próbálkozott valami hasonlóval, és ahogy megszokhattuk, kicsit másképp, mint mások.

Mózes története egy ateista szemével.
A rendező ugyanis mindig is hangoztatta, hogy tőle bizony olyan messze áll az Istenhit, mint Makó Jeruzsálemtől (hogy stílszerű legyek). Ettől függetlenül tisztelettel nyúlt a bibliai témához, csak annyit csavart rajta, hogy próbálta azt a realitás talaján tartani, és amire lehetett keresni természetes magyarázatot.

Ami a cselekményt alaphelyzetét illeti az ott veszi kezdetét, hogy Mózes és II. Ramszesz felnőtt hadvezérek, a fáraó jobb kezei. Ramszesz örökli a trónt, Mózes pedig, mint tanácsadó maradna mellette, ám mint tudjuk ez az "idill" nem sokáig marad majd meg.
Sajnos a legnagyobb hiányérzetet én pont abban találtam, hogy a 2 főszereplő viszonyát nem tudták olyan mélységre leásni, ami a film alappillére kellett volna, hogy legyen érzésem szerint. A testvérből legnagyobb ellenséggé válás folyamata csak olyan ímmel-ámmal van bemutatva. Pedig a 2 és fél órás játékidőben elvárható lett volna ezt egy kicsit árnyaltabban kivesézni.

A monumentalitás viszont telitalálat, a költségvetés 140 milliója mind ott van a vásznon. Kapunk grandiózus csatajeleneteket, gyönyörűen felépített díszleteket és elsőosztályú CGi effekteket egyaránt. A látványra tehát nem lehet panasz, sőt a 10 csapás még kellően kreatívra is sikerült, nem beszélve a nagyszerű tengernél zajló jelenetekre.

A színészi játék szinte teljes egészében a Mózest megformáló Christian Bale-re van kihegyezve, aki szokásához híven most sem okoz csalódást. Az ő karakterébe vitték bele a legtöbb változtatást a korábban bemutatott filmekhez képest. Bale Mózesét nem lehet eldönteni, hogy őrült-e, vagy sem. Ez a kettősség pedig végig jelen van, ami a film talán legnagyobb erénye.

A másik kulcskaraktert alakító Joel Edgerton elsőre picit fura választásnak tűnhet, mert ahhoz, hogy hasonlítson egy egyiptomi fáraóhoz szinte teljesen meg kellett őt változtatni. Sok barnító(aranysárgító) fogyott el miatta a forgatás során az biztos. De, ha ettől elvonatkoztatunk, akkor őt is meg lehet dicsérni, hitelesen alakított, különösen a Bale nélküli jeleneteket uralta, mert mikor együtt voltak a vásznon ott azért simán ellopta a show-t az egykori Batman.

Viszont, ami a mellékszerepeket illeti, totálisan elpocsékolják benne szinte az összes neves színész. Kezdve itt Ben Kingsley-vel, Aaron Paulon egészen Sigourney Waeverig. Méltatlan módon perceket kapnak a vásznon, mindenféle emlékezetes megnyilvánulás nélkül. Borzasztó pocséklás.

Egyedül John Torturro járt egy fokkal jobban, ő picivel több időt és szöveget kapott. A részemről öröm volt őt látni fáraó szerepben is.

Összességében egy valamennyire egyedi bibliai feldolgozást kapunk Ridley Scottól, ami viszont az adott tematikájú alkotások közül egyáltalán nem fog kiemelkedni, maximum a látványvilágában.

Viszont, mint kalandfilm kellően szórakoztató, csak az a katartikus élmény hiányzik belőle, ami a Gladiátorban megvolt.

Értékelés: 10/7