Hírek: Ilyen Batman lesz Affleck

Zack Snyder elárult pár részletet az új Denevérember karakterével kapcsolatban

A Warner Bros. Christopher Nolan Batman filmjei után ragaszkodott hozzá, hogy most is valamiféle kiégett figurát alkossanak meg Snyderék a Batman Vs Superman moziban.
Most pár részletet el is árultak a közönség számára, amikbe nagy meglepetés igazából nem volt.

Ben Affleck egy megtört, fásult és megfáradt Bruce Wayne-t fog alakítani, aki a 40-es éveinek a közepében jár. Több információt nem szivárogtattak ki, de az írók és rendező szerint egy rendkívüli Batmant kapunk majd.

A Batman Vs Superman premierje jövő márciusában esedékes.

Top10

Christian Bale

Christan Bale, akit Hollywoodban nemes egyszerűséggel csak ”Kaméleonnak” becéznek. Ebben a hónapban róla állítottam össze egy 10-es Toplistát, ami a legjobb filmjeiből(eddigiek közül persze) és alakításaiból áll. (Természetesen szubjektív látásmódom alapján.)

10. Börtönvonat Yumába (3:10 to Yuma)

Rendezte: James Mangold
Műfaj és megjelenés: Western, 2007

A filmről és a szerepéről – Dan Evans, egy veterán katona, aki a családját alig tudja eltartani, ezért elvállalja, hogy Ben Wade-et (Russel Crowe), a legendás banditát leszállítja a Yumába tartó vonatra. Az úton a 2 főhős kapcsolata a film legfőbb mozgatórugója.

A film előzetese:

IMBD: 7,8 pont Rottentomatoes: 86%

 

9. Equilibrium – Gyilkos nyugalom (Equilibrium)

Rendezte: Kurt Wimmer
Műfaj és megjelenés: Sci/fi – akció, 2002

A filmről és a szerepéről – A történt a III. Világháború után játszódik és bár a film sok korábbi klasszikusból nyúl, elsősorban az 1984-ből és a Mátrixból, de ezt jó arányérzékkel teszi. John Preston egy Clerick, azaz a legképzettebb katonái az Atyának, aki a rendszer mindenható ura és semmilyen érzelmet nem tűr meg a vezetése alatt. Bale folyamatosan lép át a totális érzelem nélküli világból az érzelmekkel telibe.

A film előzetese:

IMBD: 7,6 pont Rottentomatoes: 82%

 

8. A Nap birodalma (Empire of the Sun)

Rendezte: Steven Spielberg
Műfaj és megjelenés: Háborús dráma, 1987

A filmről és a szerepéről – Jim Graham, egy kisfiú, aki a II. Világháború idején egyedül marad Shanghaj megszállása után egy fogolytáborban. Bale 13 évesen már megmutatta micsoda tehetség lakozik benne. Alakítása felnőtt színészeket megszégyenítő az erős egyéniségű és sokszor a fantáziájába menekülő fiatal srác szerepében. (Érdekesség, hogy a szerepre 4000 gyermekszínész közül választották ki a szerepre.)

A film előzetese:

IMBD: 7,8 pont Rottentomatoes: 90%

 

7. Nehéz idők (Harsh Times)

Rendezte: David Ayer
Műfaj és megjelenés: Krimi-dráma, 2005

A filmről és a szerepéről – Jim Davis öbölháborús veteránt kísérti a múltja. Próbálja valóra váltani az Amerikai álmot, és beilleszkedni a társadalomba, de sehogy sem sikerül neki a dolog. A legjobb barátja és bajtársa Mike (Freddy Rodriguez) támogatja őt és próbálja megmenteni a teljes összeomlástól. Christian a szemünk láttára esik depresszióba. Gyötrelmeit és az őt ért traumákat tökéletesen adja vissza zseniális alakításával. Sajnos valahogy a mozi nem találta meg a nézőket, így csak utólag vették észre erényeit.

A film előzetese:

IMBD: 7,0 pont Rottentomatoes: 56%

 

6. Hajnali mentőakció (Rescue Dawn)

Rendezte: Werner Herzog
Műfaj és megjelenés: Háborús dráma, 2006

A filmről és a szerepéről – A Kaméleon itt egy olyan valós személy bőrébe bújik bele, aki Németországban született, de az USA-ban vált pilótává. A vietnami háború során lelövik a repülőjét és hadifogságba kerül. Dieter Dengler azonban soha nem adja fel és összetartó barátjával (Steve Zahn) megkísérlik a szökést. A szerep kedvéért 20 kilót adott le a walesi.

A film előzetese:

IMBD: 7,4 pont Rottentomatoes: 74%

 

5. A tökéletes trükk (The Pestige)

Rendezte: Christopher Nolan
Műfaj és megjelenés: Thriller/dráma, 2006

A filmről és a szerepéről – Bale az első és második Batman rész között ismét kedvenc rendezőjével dolgozhatott, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. Egy tökéletes megkomponált és a végletekig izgalmas párbajt mutat be 2 bűvész között, akik bármire képesek, hogy a közönséget elvarázsolják, olykor még a saját boldogságukat is félresöprik ennek érdekében. Alakítása bámulatos és sok nüanszból felépített, akárcsak a másik főszereplőnek (Hugh Jackman).

A film előzetese:


IMBD: 8,5 pont Rottentomatoes: 92%

 

4. A harcos (The Fighter)

Rendezte: David O. Russell
Műfaj és megjelenés: Dráma(életrajzi), 2010

A filmről és a szerepéről – A főszereplő ezúttal nem ő, hanem Mark Wahlberg volt, ám az igazi show-t most is Christian Bale varázsolta elénk. A boxoló testvérek útja tele volt nehézségekkel. Alkohol és drog problémák az egyik oldalon, szerelmi évődések a másikon. A szerepést sokadszorra is drasztikusan lefogyó actor jutalma (végre) nem maradt el, és az első Oscar-jelölését egyből díjra váltotta a heroin függő edző szerepében.

A film előzetese:

IMBD: 7,9 pont Rottentomatoes: 89%

 

3. Batman trilógia (Batman Begins, Batman: The Dark Knight, The Dark Knight Rises)

Rendezte: Christopher Nolan
Műfaj és megjelenés: Képregény (dráma/ackió), 2005, 2008, 2012

A filmről és a szerepéről – A mozik amelyek világsztárrá avanzsálták és a legnagyobb pénzügyi sikereket hozták a színész számára. Az elismerések özöne egyaránt zúdult rá a közönség és a kritikusok felől is, ugyanis az első film után a folytatás minden idők egyik legjobbjaként vonult be a filmtörténelembe a maga műfajában. A 3. rész után, bár gigászi gázsival csábították a folytatásra, ő nem volt hajlandó aláírni, tudván, hogy Nolan már nem készít több Denevérember filmet.

A film előzetese (The Dark Knight):

IMBD: 8,3 pont , 9,0 pont , 8,6 pont (időrendi sorrendben a trilógia részei) Rottentomatoes: 94% , 94% , 90% (időrendi sorrendben a trilógia részei)

 

2. A gépész (El maquinista)

Rendezte: Brad Anderson
Műfaj és megjelenés: Pszicho thriller

A filmről és a szerepéről – Egy mindössze 5 millió dolláros költségvetésből összehozott, nagyrészt spanyol stábbal dolgozó filmbe aláírni nemes dolog volt tőle, de ami ennél is elképesztőbb, hogy a kihívást a szerepre annyira komolyan vette, hogy a karaktere megformálása érdekében 30 kilót adott le és fogyott így 55 kilósra. Egy nyilatkozatában elárulta, hogy Brad, a rendező csak annyit kért tőle, hogy dobjon le pár kilót, ám ő úgy érezte, hogy a szerepe így válik teljesen hihetővé, ennek érdekében hónapokig csak kávén és almán élt. (Mellesleg rá 3 hétre már a Batman filmen dolgozott és kellett 45 kilót magára szednie pár hónap alatt.) Az egyedi alkotás pénzügyileg nem hozott ugyan sokat a konyhára (lévén, hogy eléggé rétegfilm), de szakmailag hatalmas elismerést hozott a színészóriás számára. Alakítása persze nem merült ki annyiban, hogy csont soványra sanyargatta magát, Trevor szerepében egy álmatlanságban szenvedő gyári munkást formált meg, aki úgy vélte, hogy összeesküvés zajlik körülötte mindenhol és ezért lassan saját magát kergette őrületbe. A történet elképesztően nyomasztó, a végkifejlet pedig katartikus.

A film előzetese:


IMBD: 7,8 pont Rottentomatoes: 83%

 

1. Amerikai pszicho (American Psycho)

Rendezte: Mary Harron
Műfaj és megjelenés: Pszicho thriller

A filmről és a szerepéről – Breat Easton Ellis könyvét sokáig megfilmesíthetetlennek gondolták, ezért egyik stúdiótól a másikig vándorolt, míg végül a Lions Gatehez nem került, akik húztak egy merészet és egy női rendező/forgatókönyvíróra bízták a kultikus irományát. Az adaptáció azóta is megosztja mind az egyszeri nézőket, mind a kritikusokat, ám 1 dologban mindenki egyetért, méghozzá, hogy Christian Bale olyan átütően hozza Bateman (nem összekeverendő a Batmannel :D ) figuráját, hogy arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A színész teljesen egyé vált a roppant összetett karakterrel, és ezernyi nüanszból építette azt fel. Hol irigylésre méltó, hol undorító, hol pszichopata, hol gusztustalan, hol arrogáns, hol összetört, de mindenhol zseniális és hibátlan.

A film előzetese:

IMDB: 7,6 pont Rottentomatoes: 85%

A Lego-kaland (The LEGO Movie)

Kockákból épült szórakozás

Rendezte: Phil Lord, Chris Miller

 

Forgatókönyv: Dan Hageman, Kevin Hageman, Chris Miller, Phil Lord

Operatőr: Barry Peterson

Zene: Mark Mothersbaugh

 

Szinkronhangok: Chris Pratt/Molnár Áron, Will Arnett/Fekete Ernő, Elizabeth Banks/Pikali Gerda, Will Ferrell/Kerekes József, Morgan Freeman/Kőszegi Ákos, Liam Neeson/Csernák János

 

Költségvetés: 60 millió dollár

Amerikai, ausztrál
99 perc, 2014

 

Kockákból épült szórakozás

A LEGO fejesei nagyon jól ismerik fel mikor melyik piacra is kell belépniük, hogy továbbra is virágozzon a birodalmuk. A kis építőkockák gyártása mellett először ráálltak a virtuális játékok készítésére, olyan brandeket megszerezve maguknak, mint a Star Wars, a Lord of the Ring, Indiana Jones, vagy éppen Batman. Nagy sikere is lett ezeknek az alkotásoknak, amiknek számos folytatása jelent és jelenik is meg folyamatosan. A terjeszkedés most eljutott a filmes világba is, ahol szintén hatalmas sikerrel mutatkoztak be és már készül is a folytatás. Most viszont lássuk, hogyan is sikerült a Legonak bemutatkoznia a mozivásznon.

A legnagyobb erénye a(z) A Lego-kalandnak, hogy mert nagyot álmodni, és egy saját univerzumot megalkotni, melyben sok-sok kis mikrovilág nagyon jól megfér egymás mellett. Tették mindent pazar látvánnyal megspékelve. A film teljesen hű maradt a márkához, amit képvisel és bár természetesen sok CGI megoldás és finomítás van benne, de a jellege megmaradt és rá merték bízni magukat a stop motion technikára. Ez az érdekes hibrid pedig piszok jól mutat, akár 2D-ben, akár 3D-ben. Néhol talán egy kicsit túlzásba estek a színek bombázásával és tolakodóan tolták azokat az arcunkba, de összességében jó nézni kreatív helyszíneket.

A történet középpontjába egy teljesen átlagos, szürke kisembert vagyis kislegót állítanak. Emmetnek sosincsenek saját ötletei, mégis viszonylag boldog tudatlanságban éli mindennapjait szinte teljesen ugyanúgy. Barátai híján egy növénnyel él.
Ebből az életből rángatja ki őt Vadóc, egy lány, akibe Emmet beleszeret, és akivel együtt belecsöppen egy nagy kalandba, aminek a célja nem kevesebb, mint a világuk megmentése.
Útjuk során rengetek, ismert karakterrel összefutnak. Kiemelkedik közülük Batman, aki talán az egész mese legjobb szereplője. A tulajdonságai hajaznak Christian Bale által megszemélyesített Denevéremberére, csak annyira sarkítva, hogy ezek a momentumok a legviccesebbek a filmben. De találkozhatunk még Gandalffal, Supermannel, Wonder Womannel, Han Soloval sőt még egy rendőrrel is, aki jó és rossz zsaru is egy személyben.
A sztori gonosza viszont (Will Ferrell színre lépését kivéve) nem túl emlékezetes, főleg a többi nagyon jól kitalált szereplőkhöz képest.

A Lego-kaland tehát nem okoz csalódást, sőt kiváló kikapcsolódást nyújt, akár gyerekeknek, akár felnőtteknek, akik annyi filmes utalás közül csemegézhetnek, hogy meg sem lehet számolni. A magam részéről elégedetten nyugtázom, hogy jól sikerült a debütálása gyermekkorom egyik meghatározó márkájának, és bár néhol kapkodónak éreztem, mégis úgy vélem ez egy ígéretes franchise első építőkockája.

Értékelés: 10/7.5 pont